سنندج- پدر غارنوردی ایران بر اولویت قراردادن نقشه برداری و بازسازی غار کرفتو تاکید کرد و گفت: این کار باید توسط متخصصان و کارشناسان امر صورت گیرد تا از این اثر ارزشمند به خوبی دفاع شود.
به گزارش خبرنگار مهر، چنگیز شیخلی درحاشیه برگزاری همایش ملی کرفتو در جمع خبرنگاران با بیان اینکه کرفتو معروف ترین غار دستکن در ایران است، گفت: غارهای دستکن دیگری هم در لرستان و کاشان هم وجود دارد ولی مهمترین و معروف ترین آنها غار کرفتو در دیواندره است.
وی با اشاره به اینکه غار کرفتو نخستین بار توسط ایران شناس و مسافر انگلیسی رابرت کرپورتر شناخته شد، عنوان کرد: این ایران شناس در سفر خود به غار کرفتو در کتاب خود به این اثرتاریخی و باستانی هم اشاراتی کرده و مطالبی را نگاشته ولی متاسفانه تاکنون به فارسی ترجمه نشده است.
وی با بیان اینکه این ایران شناسی انگلیسی از قسمت باستانی این غار نقشه مقدماتی غار را طراحی کرده است، بیان کرد: سال ۱۳۴۰ هم یک نقشه بردار انگلیسی به همراه مرحوم بهمنی از غار کرفتو بازدید و نقشه کامل تری از قسمت مقدماتی این اثر تاریخی تهیه کردند.
شیخلی با اشاره به اینکه قبل از انجام هر اقدام و کار توریستی در غارهای کشور نیاز به مطالعه و پژوهش است، بیان کرد: قبل از اینکه غارها توریستی شود باید مسائل علمی و فنی در ارتباط با آن انجام گیرد تا دیگر شاهد سرنوشتی که برای غار نیاسر کاشان پیش آمد، نباشیم.
وی ادامه داد: اقدامات مربوط به توریستی کردن غارها نیاز به کار تخصصی دارد ولی متاسفانه در غار نیاسر کاشان این کار به افراد ناآگاه سپرده شد و همین مسئله موجب ضربه خوردن به کیفیت اصلی غار شد.
پدر غارنوردی ایران به بازدید خود در سال ۵۴ از این غاراشاره کرد و گفت: در این سال با کمترین امکاناتی که در اختیار داشتم توانستم کروکی از این غار را طراحی کنم.
شیخلی ادامه داد: در این بازدید نقوش زیادی هم چون حیواناتی از جمله شتر، سگ و بزکوهی در درون غار مشاهده کردم که متاسفانه در بازدیدهای بعدی که از این غار داشتم در اثر بازسازی این نقوش محو شده بودند.
وی با تاکید براینکه بازسازی غارها باید با نظر متخصص و کارشناس امر صورت گیرد، عنوان کرد: این غار از نظر سازنده در سطح بالایی نیست و در قسمت انتهای غار فقط سازنده طبیعی استفاده شده است.
وی در پاسخ به این سوال که غارکرفتو در چه زمانی کنده شده است، اظهارداشت: در بعضی از نوشته ها عنوان شده این غار به وسیله انسان های اولیه این غار کنده شده است ولی این موضوع به دلایل علمی رد شده است، چراکه کندن چنین غاری با تبر و تیشه سنگی امکان پذیر نبوده است.
پدر غارنوردی ایران عنوان کرد: یکی از نقوش هایی که در منابع خارجی هم به آن اشاره شده و اکنون اثری از آن در غار وجود ندارد اسب سواری در حال شکارآهو است.
وی بیان کرد: در نخستین بازدیدی که از غار کرفتو داشتم سفال های قدیمی در انتهای غار و در قسمت زیرزمین آن یافتم که مربوط به دوره اشکانی و سلجوقی بود.
وی اظهارداشت: یکی از مباحث مهم بازسازی غار است که متاسفانه قسمت های زیادی از غار کرفتو به وسیله رنگ آلوده شده است.
پدر غارنوردی ایران با بیان اینکه کیفیت اصلی غار کرفتو از بین رفته است، گفت: روی کتیبه یونانی واقع در این غار لایه رنگی ایجاد شده است که مسئولان میراث فرهنگی استان باید اولین اقدام آنها پاکسازی این کتیبه باشد.
شیخلی عنوان کرد: از دیگر مباحث مورد توجه در دنیا، نقشه برداری و تعیین متراژ غار است که متاسفانه نقشه غار کرفتو ناتمام مانده و امیدواریم تکمیل این مهم هم در اولویت اقدامات مسئولان قرار داده شود.